Teksten

Guanyin

Cultureel gezien zijn we hier mijlenver van het christendom verwijderd, dus het is verrassend om op te merken dat gelijksoortige behoeften op vrijwel identieke wijze aan de orde worden gesteld. Guanyin staat bekend als de redder van mensen in nood. Sinds de 14e eeuw

Guanyin , 12e eeuw  China, Shanxi Rijksmuseum Amsterdam

Guanyin , 12e eeuw
China, Shanxi

wordt deze boeddhistische godheid niet langer als man afgebeeld maar als vrouw. Net als Jezus en de Maagd Maria hoort Guanyin onze wanhoop aan, toont ze ons genegenheid en geeft ze ons kracht om onze levenstaken onder ogen te zien.

Dat deze figuren in zowel het boeddhisme als het christendom centraal staan, wijst erop dat elke volwassenen moeilijke momenten van twijfel kent, samen met het gevoel het niet meer alleen aan te kunnen.Het betekent dus niet dat je als mens gefaald hebt als je wordt overvallen door een allesoverheersende behoefte aan troost.

De moderne samenleving heeft er de grootste moeite mee om een eigentijds alternatief te vinden voor deze figuur, die de voor iedereen toegankelijke, koesterende “moeder” voorstelt.

Tekst: post-it bij beeld in het Rijksmuseum Amsterdam.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.