mindfulness/meditatietraining

Meditatie is niets mysterieus of zwevends. Het is het meest nabij aan wie je bent.

Een houding van openheid en vriendelijkheid (dat is meditatie) is het startpunt van elk onderzoek. Je ziet pas iets als je je openstelt. Deze houding moeten we trainen, omdat het nu eenmaal niet de grondtoon is van ons “altijd-onderweg-naar-beter-zelf”. Daarom is aandachtsbeoefening ook een vast onderdeel van individuele en relatiebegeleiding.

Mindfulness is aandachtig aanwezig leren zijn zonder oordeel. Dit maakt een wereld van verschil. Deze houding van aandacht zonder oordeel is onze vrije natuur. Pema Chodron, een bekende vrouwelijke boeddhistische leraar, deed daar een prachtige uitspraak over: “You are the sky. Everything else is just the weather…”
Een bijzonder aspect van mindfulness/meditatie is om actief inspiratie in jezelf wakker te maken, je te openen voor geïnspireerde beelden van jezelf en de wereld zodat je kunt gaan ontspannen en rusten in oordeelloos gewaarzijn. Dan is meditatie eigenlijk hetzelfde als een vreugdevolle viering van het leven  waarin elk aspect van oefenen en “doen” is losgelaten. Deze open staat wordt prachtig uitgedrukt in de woorden:

het Ene is in alles, alles is in het Ene,
als je dit beseft,
ben je niet langer bezorgd om je tekortkomingen.

Hsin Hsin Ming (oude Zentekst)